top of page

Vetenskapliga artiklar

 

Akvarium och skötsel

 

När du sköter om ditt akvarium på ett tradionellt sätt så rekommenderas det att du gör vattenbyten. I ett mellanstort akvarium (cirka 50 liter) så får du maximalt byta ut en tredjedel av vattnet per vecka. Om du skulle byta ut mer så löper det en risk att fiskar och växter inte mår bra av växlande vattenvärden. Är det ett mindre akvarium innehållande mer känsliga fiskar så rekommenderas det att man byter vatten mer ofta än en gång i veckan. Fiskar omges av ett slemskikt som fungerar som människors hornlager i människorhuden. Det skyddar mot bakterier, prarasiter och kemikalier. Det är därför ytterst viktigt att vid varje vattenbyte använda avkloreringsmedel så att fiskarna inte tappar sitt slemskikt och på så sätt förlorar en del av sitt immunförsvar. Man bör även använda sig av vattenberedningsmedel vid nystart av akvariet och om man har nya kopparledningar eller varmvattenberedare med koppartank. (Zoopet:s hemsida [1], 2014-05-30)

 

Källförteckning

 

Digitala källor

 

Zoopet:s hemsida [1], www.zoopet.com, Sökord: Vatten, 2014-05-30

 

__________________________________________________________

 

Akvarium och tillbehör

 

Till ett vanligt sällskapsakvarium behövs en lämplig ljuskälla, en termostatvärmare som håller temperaturen omkring 24-26 grader celsius för fiskarnas trivsel och ett filter. Akvariets botten ska täckas med ett lager bottensubstrat (5-8 cm tjockt), i sötvatten kan tillexempel kvartssand användas och i saltvatten kan tillexempel korallgrus användas. Substratet tjänar ett dekorativt syte men det bidrar också till förmultningsprocessen av växtdelar, fiskavföring och annat som försämrar vattenkvaliteten. Detta för att det helatiden bildas bakterier i de undre lagren. För att göra interiören i akvariet med estetiskt tilltalande kan man använda senrösen eller större stenar. Dock är det då viktigt att man väljer stenar som inte misstänkt innehålla ämnen som på längre sikt kan förgifta vattnet. Stenar bör också kokas i vatten så att de desindiceras. Ett färdigt akvarie är rekommenderat att stå i några dyng innan man lägger ner fiskar ock andra levande ting. Då hinner lösta kemiska ämnen som klor och kväve sjunka och temperaturen utjämnas i vattnet. (NE [1], 2014-05-30)

 

För att sköta om ett akvarium behövs också termometer, algskrapa och en håv. Efter ett tag så bildas det bottenslam av foderrester och döda växtdelar. Därför är det viktigt att man har en slang som kan suga upp dessa. Detta är också speciellt viktigt i saltvattenakvariet som är ytterst känsliga för föroreningar och andra gifttiga ämnen. (Akvarielagret:s hemsida [1], 2014-05-30) 

 

För att rengöra akvariet så kan man använda sig av aktivt kol, som tar bort vissa gifter och missfärgningar i vattnet. Men man kan bara använda aktivt kol under en begrönsad tid då det också tar bort näring till vexterna. Idag använder de flesta akvarierna ett "innerfilter" som är en motordriven pump med en skumgummipatron som sitter på insidan av akvariet. Det förekommer också ett "ytterfilter" som sitter på utsidan av akvariet. Risken med läckor ökar med ett ytterfilter då slangar med olika anslutningar kan utgöra en riskfaktor. Fördelen är dock att man kan fylla ett ytterfilter med biologiska och mekaniska filtermaterial. (NE [1], 2014-05-30)

 

Källförteckning

 

Digitala källor

 

Akvarielagret:s hemsida [1], www.akvarielagret.se, Sökord: Städning av akvarium​, 2014-05-30

 

Nationalencyklopedin:s nätupplaga [1], www.ne.se, Sökord: Akvarium, 2014-05-30

Adress

Citadellsvägen 9, 211 18 Malmö

  • YouTube App Icon
  • Twitter App Icon
  • Blogger Basic Square

Telefon
T: (kommer snart)
F: (kommer snart)

 

© 2014 All rights reserved

bottom of page